2009年7月1日水曜日

NASI AYAM MADU


resepi cilok dr Myr...tuan empunya resepi ni Nadia!!!tq nadia krn menyumbang resepi ni...wlp lbh krg sama jer resepi nasi ayam ni tp ader jugak p'bezaan dr segi rasa dan bahan2.


Bahan-bahan ( 2 orang )

* 2 cawan beras
* 1/4 bawang besar
* 2 sudu mentega
* sehelai daun pandan
* 2 kiub ayam
* madu
* kicap pekat
* 1/2 ekor ayam
* 1 sup bunjut adabi
* sos tiram
* 1/2 sudu serbuk lada putih
* 1/2 inci halia
* 3 ulas bawang putih
* [hiasan]
* daun bawang
* daun sup
* bawang goreng
* daun salad/timun

Cara-cara

1. Bersih ayam. Potong ikut suka
2. Tumbuk bawang putih dan halia. Tumis dengan sedikit minyak sehingga bawang jadi perang
3. Masukkan air, ayam, sup bunjut dan kiub ayam. Masaklah sehingga ayam masak
4. Untuk masak nasi, bersihkan beras. Ambik 2 cawan sup ayam tadi untuk masak nasi. Masukkan daun pandan. Masak seperti biasa.
5. Keluarkan ayam. Perapkan dengan madu, sos tiram dan kicap. Goreng dengan minyak penuh
6. Untuk sos kicap. Mayang bawang putih. Tumiskan sehingga naik bau. Masukkan kicap dan sedikit sup ayam tadi

0 件のコメント: