2009年7月13日月曜日

MEE KARI UDANG


sedap sgt mee kari ni....lbh2 lg kl letak udang byk2,heheehehe....akulah peminat seafood yg tegar!!!tq masz kongsi resepi ni...

resepi ku c&p dr MyR;

Bahan-bahan ( 6-8 orang )

* 2 peket mee kuning
* (bahan ditumbuk lumat) *
* * 3 ulas bawang putih
* * 3 ulas bawang merah
* * cili kering (ikut tahap kepedasan memasing) - sy letak 2 sdb pes cili buat sendiri)
* 2 sudu serbuk kari ayam/daging
* 2 tangkai daun kari
* sedikit kayu manis, bunga lawang n cengkih (utk bau wangi)
* 16 ekor udang harimau (kalo nak lebih pon bole aje!)
* 2 peket fish ball & 2 keping fish cake
* 1 peket tau pok (tauhu kering) - dibelah 2
* Santan kelapa secukupnyer
* Sayur sawi, taugeh, daun sup/bawang, bawang goreng & telur rebus (kalo suke.. sy x letak pon)
* 2 ketul kiub ayam dan sedikit garam - sesedap rasa

Cara-cara

1. Tumis kayu manis, bunga lawang dan cengkih seketika kemudian masukkan bahan yg telah ditumbuk lumat yg telah dicampur dgn serbuk kari dan daun kari - tumis sehingga wangi
2. Masukkan udang dan kacau seketika.
3. Kemudian masukkan santan secukupnya dan biarkan mendidih dan masukkan garam & kiub ayam sambil tu dikacau selalu - supaya x pecah minyak nnt x cantik kuah tu..
4. Apabila sudah mendidih dan hampir masak, masukkan fish ball, fish cake dan tau pok tadi.. biarkan mendidih sekali lagi dan bule ler ditutup api.. rasa dulu ye.. dah cukup belum rasanya...
5. Mee dan sayur tadi bule le dicelur sebelum dihidang bersama dengan kuah dan bahan hiasan yg lain... selamat menjamu selera!...
6. Oh ya!..jgn lupa masak ler dgn penuh keikhlasan dan kasih sayang, sambil dimulakan dengan Bismillah... Insyaallah.. pasti lebih sedap dan enak masakan kita.... sekian ler ye.. selamat mencuba! :)

2 件のコメント:

blogresipi さんのコメント...

Seropa plak kite masak mee kari neh yer... hehe :)

are さんのコメント...

yer ker...mcm janji lah pulak!!