2009年7月16日木曜日

MEE BANDUNG


Resepi ambk dr blog Noreen(uk)...

baru 2@3kali buat mee bandung sendri...sblm ni guna perencah segera jer,sedap jugak guna resepi ni...budak2 pun suka,tq noreen!!

utk b.fast buat mee goreng jer utk budak 2 org ni sbb mamanyer nak mkn mee bandung tp nk masak utk lunch...bimbang jugak takut mee ni pedas....tp bila time ku nk mkn budak2 ni teliur la pulak...mujur la xpedas jd boleh la diorg mkn...siap b'tambah2 lg..hehehehe!!!

ku tambah serbuk pati belacan dlm 2,3 sb...suka dgn bau2 belacan tu.


Bahan-bahan (2 orang):
300gm mee kuning - dicelur
2 sudu besar cili kisar
3 cawan air rebusan tulang lembu
200gm daging - dihiris halus
300gm udang basah
200gm sotong - dipotong bulat
2 keping tahu goreng - dihiris halus
100gm sawi hijau - dipotong
50gm kobis - dihiris
3 biji telur rebus
cili merah - dihiris
bawang goreng
garam dan gula secukupnya
minyak untuk menumis

Bahan2 tumbuk:
6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih

cara:

* panaskan minyak di dalam kuali
* tumis bahan2 tumbuk sehingga wangi
* masukkan cili kisar dan kacau sebentar sehingga naik baunya
* setelah itu masukkan daging dan kacaukan rata
* renihkan sekejap sehingga daging sedikit lembut
* kemudian tuangkan air rebusan tulang lembu dan biarkan daging empuk
* setelah itu masukkan udang, sotong, sayur dan sos tomato
* gaulkan rata
* perasakan dengan garam dan gula
* masak sehingga kuah pekat dan barulah dimasukkan mee
* kacaukan sebentar
* angkat dan masukkan ke dalam mangkuk
* hidangkan dengan cili merah, tahu goreng, telur rebus dan bawang goreng

source: chef ismail (diubah sedikit)

2 件のコメント:

匿名 さんのコメント...

Sedapnye nampak mee bandung nie... manyak plak tue lauk pauknye :)

Mima's Oven さんのコメント...

looks delicious! yummy! can i have some?