2009年3月24日火曜日

ROTI BENGGALI



buat ptg td....mkn dgn bubur kacang hijau...
yg bentuk entah aper2 tu aniq yg buat...dia cedok dr buku,nak buat benda lain...jd benda lain pulaknyer,hahahaha!!!!

dr mula aku duk timbang tepung lg dia mintak nk buat roti ni ikut bukunyer...aku bosan,sudahnyer aku bg 2 ketul utk dia dan seketul utk bby...yg aku punyer ku uli2 letak dlm loaf pan jer..

resepi ni ku ambk dr MyR..tq sofinar

Bahan-bahan ( 4 orang makan )

* Bahan A
* 350g tepung roti
* 1 sudu besar shortening
* secubit garam
* Bahan B
* 120 - 160 ml air suam
* 1 sudu makan yis serbuk
* 2 sudu makan gula castor

Cara-cara

1. Bahan B digaul bersama
2. Semua Bahan A digaul sebentar
3. Campur bahan A dan B, uli hingga licin dan lembut.
4. Perap hingga naik 2 kali ganda. kira2 30 - 40 minit
5. Kemudian tumbuk2 untuk keluarkan angin, Bahagi 2 hanagian dan susun dalam bekas yang telah digriskan.
6. Perap lagi hingga naik 2x ganda sumula. Bakar 180 c selama 20-30 minit
7. Air tu cuba sikit dulu takut terlembik adunan.

2 件のコメント:

zana @ ros hassan さんのコメント...

roti benggali di jepun yek hehehe..amboi sedap nya cicah bubur kacang. are, dulu kat blog are kan ada resipi cistat keju tu??? kalau betui mel le kat akak resipinya....zanaz70@yahoo.com tq

are さんのコメント...

k.zana..
cistat mner erkk...kl mango cistat tu dh tulis resepi dahh...
xingt la cistat mner erk???