2009年3月7日土曜日

NASI DAGANG



menu lunch & dinner...puashati dpt mkn nasi dagang dgn Gulai Ikan Aya@Tongkol....sedap woooo...kat sini susah nak jumpa ikan aya yg sekor tu...kl ader pun yg dh siap d potong...utk mkn mentah tu.

tgk gmbr jer la dulu...resepi ku letak esok2 la yer!!!ku nak tido dulu...bye!

bersambungg....

sbnrnyer aku xder beras merah utk nasik dagang tu...kl beras putih mcm pulut tu aku xbrp suka sbb cepat muak...xleh nk mkn byk(mmg aku mkn byk..hahahahaha!!!!) Jdnyer en.hb cadangkan buat jer guna beras Jasmine...sbb beras tu kan lembut skit dr beras siam yg aku biasa guna ni...hasilnyer,bleh la dr xdpt mkn langsungkannnn???

resepi ni ku ambk dr fp shima uk...resepi asal k.lieza...tq utk kedua2nyer...sbb sedap weiii nasi & gulai ikan tu

ku c&p jer dr fp shima...

NASI DAGANG
resepi: kak hanieliza

600 gm cawan beras - i campur beras biasa ngan beras nasi dagang skit
100 ml beras pulut
30 gm halba
400 ml air
400 ml santan pekat
garam secukup rasa

Bahan utk DiMayang
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
4 cm halia

CARA:
1.Beras dan pulut disatukan dan dibasuh. Rendamkan.
2. Toskan dan masukkan dalam kukusan yg berlubang
3. Kukuskan sehingga naik wap.
4. Keluarkan beras dan masukkan dalam mangkuk.
5. Siramkan dengan air dan kacau rata.
6. Masukkan semula beras dalam kukusan berlubang.
7. Taburkan hirisan halia dan bawang dan kukus sekali lagi sehingga naik wap.
8. Masukkan dalam mangkuk besar dan siramkan dengan santan yg telah digaulkan garam.
9. Gaulkan rata dan hidangkan bersama gulai nasi dagang dan acar


GULAI AYAM (resepi asal Gulai Ikan Tongkol)
resepi: kak lieza

1.5 kg ikan tongkol ] - i gantikan ngan ayam
50 gm asam keping ] potong...bersih dan rebuskan (x buh)
garam secukupnya ] (x buh)

60 gm rempah kari ikan - i guna rempah kari ayam
10 gm serbuk ketumbar
5 gm serbuk jintan
80 gm cili mesin
4 ulas bawang kecil [tumbuk halus]
3 cm lengkuas [tumbuk kasar]
500 santan pekat
30 gm gula merah
30 gm kerisik
50 ml air asam jawa
minyak unyuk tumis
cili api dan belimbing buluh - i buh cili padi jek

CARA:
1. Tumiskan bawang sehingga wangi. Masukkan cili dan rempah yang dibancuh dgn sedikit air asam jawa. Biarkan garing.
2. Masukkan ayam dan santan. Biarkan mendideh.
3. Perlahan api dan masukkan kerisik, gula merah dan cili api.
4. Biarkan api perlahan-lahan sehingga gulai naik minyak.

0 件のコメント: