2009年3月19日木曜日

KERABU TAUGE


resepi dr k.pah sherry nun berada d UK,ku ambk dr MyR..sedap kerabu ni,slalu sgt dh buat ni...sbb aku & en.hb sukaaa...

resepi asal letak tauge jer...tp aku suka tambah timun & karot,sedap!!!try laaa..

Bahan-bahan ( 4 orang )

* Sebungkus taugeh (dlm 50sen kalau kat msia)
* 3 ulas bawang merah (dihiris)
* 7 biji cili padi (dihiris)
* Seinci belacan (dibakar)
* Sedikit udang kering (rendam dulu)
* 1 sudu teh lada hitam biji
* 2 sudu makan air perahan lemon/limau
* 1 sudu makan kerisik
* Garam & gula secukup rasa

Cara-cara

1. Taugeh/pucuk paku hendaklah dicelur terlebih dahulu. Jgn lama sgt, nanti lembik pulak.
2. Kemudian toskan airnya. Ketepikan dulu.
3. Hiris halus bawang merah & cili padi.
4. Tumbuk udang kering, belacan, lada hitam dan kalau nak pedas tambah sedikit cili padi. Tumbuk sampai lumat.
5. Masukkan bahan2 yg telah ditumbuk tadi ke dalam taugeh/pucuk paku. Gaul rata.
6. Masukkan kerisik. Gaul rata lagi, jgn biarkan kerisik berketul.
7. Akhir sekali masukkan air perahan lemon/limau, garam & gula. Sedia untuk dimakan dgn nasi panas.

0 件のコメント: