2009年3月14日土曜日

MEE KARI




menu lunch...
resepi c&p dr dapur SL(nina)

Bahan-bahan:
1 peket mee kuning - celur dan toskan airnya
500gm dada ayam - potong kecik-kecik
200gm isi kerang
segenggam lada kering - potong2 dan rendam dengan air panas **
segenggam udang kering - rendam **
4 biji bawang merah - sederhana besar **
3 ulas bawang putih **
1 inci halia **
3 sudu makan serbuk kari - buat paste
1 tangkai kayu manis
3 kuntum bunga lawang
3 pcs tahu goreng - potong2
4 pcs fish cake - potong
1 kotak santan - 200ml - bancuh bersama 1/2 cawan air
2 1/2 cawan air
1 cawan jus asam jawa
bahan hiasan: sawi celur, taugeh celur, bawang goreng, telur rebus, cili merah, dan yang sewaktu dengannya...

Cara membuatnya:
- Kisar bahan yang bertanda **.
- Panaskan minyak dalam periuk. masuk kayu manis dan bunga lawang.
- tunggu hingga naik bau. kemudian masuk bahan kisar tadi.
- gaul hingga garing.
- masuk paste kari dan gaul hingga pecah minyak.
- masuk jus asam jawa. tunggu hingga mendidih.
- kemudian masuk 2 1/2 cawan air. masuk ayam.
- biar kuah mendidih menggelegak hingga minyaknya naik ke atas.
- kemudian masuk tahu goreng, fish cake dan isi kerang.
- masuk garam dan sedikit gula hingga cukup rasa..
- biarkan dalam 5 minit. kemudian akhir sekali masukkan santan.
- Biarkan mendidih seketika. Tutup api.
- tuang ke dalam mangkuk yang berisi mee kuning yang di celur.
- hidang bersama bahan2 hiasan...

0 件のコメント: