2009年3月2日月曜日

ROTI PURI


sblm ni prnah buat roti ni tp resepi ku kutip dr buku masakan msia....kali ni try buat ikut resepi enas eryna dr MyR...

tp ku xreti nk agak sukatan airnyer sbb uli guna BM..hasilnyer adunan tu keras skit...lain kali ku kena tambah lg sukatan air.

ku malas nk masak kari jd ku panaskan sajer kari segera Brahim's...hihihiii!!!!

Bahan-bahan ( dapat ler dlm 20 biji )

* 4 cawan tepung gandum(ku letak 3 cwn gandum + 1 cwn tepung atta)
* 5 s/b marjerin atau kalau suka bole campur dgn minyak sapi(3s/b marjerin +2s/b minyak sapi)
* 1 s/b susu manis (tak letak pun ok)
* 11/2 s/k baking powder
* 1 s/k garam
* Air secukupnya

Cara-cara

1. Satukan tepung dgn baking powder dan garam
2. Masukkan marjerin gaulkan sehingga sekata..
3. Masukkan susu yg dicampur sedikit air..kemudian masukkan air sedikit demi sedikit..uli sehingga menjadi doh yg tak melekat di jari.
4. bahagikan doh kecil-kecil sebesar 50 sen..akhir sekali canaikan doh..jgn terlalu tebal atau nipis...kemudian goreng..

0 件のコメント: