2009年3月9日月曜日

Banana Crumb Muffin


pg td masa jln2 blog kwn2...t'sangkut la pulak dgn muffin ni kat umah suzi...lgpun pisang ader lg 2 biji....wlp resepi asal letak 3 biji tp aku nk try la jugak....sibbaik la m'jd & sedap....ku c&p dr blog suzi jer...resepi asal dr MamaFaMi..tq utk kedua2nyer;

Bahan2:
(A)

* 1 1/2 cawan tepung gandum
* 1 sudu kecil soda bikarbonat
* 1 sudu kecil serbuk penaik
* 1/2 sudu kecil garam
* 3 biji pisang ~ dilenyek
* 3/4 cawan gula pasir
* 1 biji telur, dipukul sedikit
* 1/3 cawan mentega, dicairkan(ku gantikan dgn minyak)

(ku tambah choc rice dlm adunan muffin ni...gaul sekejap jer)

(B)

* 1/3 cawan gula perang
* 2 sudu besar tepung gandum
* 1/8 sudu kecil serbuk kayu manis
* 1 sudu besar mentega


Kaedah penyediaan :
1. Panaskan ketuhar pada suhu 375 F (190 C). Sediakan cawan muffin, serta alaskan dengan cawan kertas.
2. Di dalam mangkuk besar, masukkan tepung gandum (A), soda bikarbonat, serbuk penaik dan garam.
3. Di dalam mangkuk yang lain, campurkan pisang, gula, telur dan mentega cair. Kacau sebentar.
4. Tuangkan adunan pisang ke dalam bahan-bahan kering dan kacau hingga bersatu. Sudukan ke dalam cawan muffin yang telah disediakan tadi.
5. Di dalam mangkuk yang kecil, satukan gula perang, tepung gandum dan serbuk kayu manis. Kacau sebati dan masukan mentega. Gaulkan mengguna hujung jari sehingga menjadi seperti serbuk roti. Taburkan di atas adunan yang telah disudukan ke dalam cawan muffin.
6. Bakar selama 18 hingga 20 minit atau sehingga masak.

0 件のコメント: