2009年3月4日水曜日

CREAM PUFF


lama dah x buat c.puff ni...tiba2 jer pg td rasa nk mkn...resepi mmg slalu guna resepi YANI jer...sbb malas nk try resepi lain,takut x m'jd pulak!!! rupa huduh tp rasa sedappp...tq yani!!!

slalunyer ku guna nozzle bentuk bulat mcm yani guna tu...tp kali ni ku guna nozzle star sbb nozzle bulat ku hilang entah dimana....

Bahan-bahan ( 10 biji )

* 100ml air
* 45g butter-suhu bilik, potong 1cm
* 60g tepung gandum- diayak
* 2 biji telur

Cara-cara

1. Persediaan awal. Panaskan oven pada suhu 200C. Alaskan dulang oven(oven plate) dengan aluminium foil kemudian sapukan minyak ke atasnya. Lepas tu ayaklah tepung. Masukkan telur ke dalam mangkuk. Pukul biar telur kuning dan putih berncampur.
2. Masukkan air dan butter ke dalam periuk. Masak dengan api sederhana kemudian kuatkan sehinggalah mendidih. Bila dah mendidih tutupkan api.
3. Masukkan tepung dan kacau cepat-cepat.
4. Panaskan semula adunan dengan api sederhana sehingga nampak kepingan nipis terbentuk. Kemudian padamkan api.
5. Masukkan telur, kacau cepat-cepat
6. Inilah hasilnya setelah dicampurkan dengan telur.
7. Masukkan adunan ke dalam piping bag. Pipe kan ke atas dulang seperti dalam gambar. Anggaran diameternya ialah 5cm.
8. Tekan bahagian tanduk yang terhasil supaya cream puff nampak cantik.
9. Spray permukaan cream puff dengan air. Bakar dalam oven pada suhu 200c selama 15 minit. Kemudian turunkan suhu kepada 180c dan bakar selama 25 minit. Kalau nak nampak lagi perang biarkan cream puff di dalam oven beberapa minit sebelum dikeluarkan.
10. Sejukkan cream puff sebelum dimasukkan kastad krim.
11. Cara buat kastard krim boleh rujuk di sini atau di sini
12. Bentuk nozzle yang diguna untuk buat cream puff. Saiznye adalah 1 cm
13. *UPDATE* Boleh juga guna cara ni. Lepas step 4, masukkan doh tepung ke dalam bowl. Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil dipukul dengan mixer.

(kl nk tgk demo b'gmbr sila search kat MyR..)

utk creamnyer ku guna resepi honey...

CUSTARD CREAM

Bahan-bahan ( lebih kurang 300ml )

* 1 sudu besar tepung
* 1 sudu besar tepung jagung
* 4 sudu besar gula
* 200cc(1 cup) susu segar
* 1 biji telur (L size)
* 1 sudu besar mentega
(ku tambah bbrp titik esen vanilla)
Cara-cara

1. Masukkan bahan dari no1 - 3 ke dalam mangkuk. Masukkan 1-2 sudu besar susu. Kacau jangan ada yang berketul.
2. Masukkan telur dan kacau lagi. Kemudian masukkan susu yang selebihnya dan kacau.
3. Wrapping mangkuk dan masukkan ke dalam microwave. Guna suhu yang tinggi. Masak sehingga pekat. Setiap 1 minit lebih bawa keluar dari microwave dan kacau. Ulang sehingga pekat.
4. Bila dah siap, masukkan mentega. Kacau.
5. ** Perhatian: Kalau nak guna hanya kuning telur, gantikan sebiji telur tu dengan 2 biji telur kuning.

(ku masak atas dapur jer...guna api slow)

0 件のコメント: