2009年3月3日火曜日

KUEH KERIA


1st time buat kueh ni guna tepung ubi....sedap,lembut sampai ke petang!!!dpt 11 biji tp ku sempat mkn 2biji jer...yg lain2 tu budak2 dan bapak budak yg mkn..hihihiii!!!

tq quinnie...ku kopipes dr MyR;

Bahan-bahan ( 15 biji )

* 500 gm keledek (saya buat keledek merah + putih)
* 1 cawan tepung gandum
* 1/4 cawan tepung ubi kayu
* 1/4 cawan gula untuk menyira dan sedikit air

Cara-cara

1. keledek dikupas, dibelah dua dan direbus hingga empuk.
2. toskan keledek dan lecek hingga lumat
3. campurkan tepung gandum dan tepung ubi bersama keledek dan uli hingga sebati.
4. ambil sedikit adunan tepung, dibulat-bulatkan dan buat lubang ditengahnya. jadikan seperti gelang.
5. goreng hingga masak dan kuning. toskan kueh tadi.
6. panaskan gula dengan sedikit air didalam kuali. kacau hingga likat dan kemudian masukkan kueh yang telah siap digoreng tadi. kacau rata/ golek-golek hingga gula melekat dikueh. padamkan api dan bolehlah dianggkat.

0 件のコメント: