2009年3月4日水曜日

KARIPAP


kali ni ambk resepi hana pulak...cilok dr MyR,tq hana sedap karipap ni...
tp utk inti tu ku dah ubah suai sbb x cukup keledek...jd ku campur dgn kentang dan udang kering..hihihiii!!!cara buatnyer mcm hana la jugak...

kopipes jer...

Bahan-bahan ( 20 biji )

* 250g tepung gandum
* 2 sudu besar marjerin - panaskan
* 2 sudu besar minyak masak - panaskan
* garam skit
* air
* INTI
* 5 biji keledek
* 2 sudu besar kari ayam/daging
* 1 biji bwg besar
* 2 ulas bwg putih
* garam
* air

Cara-cara

1. Untuk membuat kulit karipap - campurkan tepung, marjerin,minyak masak yang telah dipanaskan (utk mendapatkan kulit karipap yg rangup). Gaul rata gune sudu sbb panas.Masukkan garam dan air sedikit2. Uli doh hingga boleh dicanai dan mudah ketika mengelim.
2. Untuk buat inti - keledek dikupas dan dipotong dadu dan ketepikan.
3. Blend bawang besar dan bawang putih. Tumiskan bhn2 tersebut hingga naik bau. Masukkan pes kari dan kacau rata. Kemudian masukkan keledek,air dan garam sekucup rasa. Rebus sehingga keledek empuk dan air kering.
4. Apabila inti telah sejuk, boleh la mulakan proses mencanai dan mengelim. Goreng dengan api yang sederhana. Dah masak bleh la mkn....:)

0 件のコメント: