2009年3月13日金曜日

RICH MOIST CHOCOLATE CAKE



resepi ni ku ambik dr blog k.zana(zanaz),sedap kek ni...x puas mkn.
kek ni k.zana buat utk kek blackforest....tp aku buat topping chocolate jer!!!
ku c&p jer kayy!!!!

rich moist chocolate cake

170 gm butter
120-280 gm gula kastor ( dah adjas)(ku letak 180gm jer)
3 biji telur

B - diayak sekali
226 gm tepung high protein (tpg gandum pun ok)(ku guna tepung kek)
60 gm serbuk koko
1 1/2 tsp baking powder
1 tsp soda bicarbonate
C -
1 sdt nescafe + 1 sdb air panas ( tak boh pun tak apa)(yg ni ku letak...sbb suka dgn bau nescafe)
1 sdt esen vanila
1 sdt chocolate emulco (tak boh pun tak apa)(yg ni pun ku letak juga)
195 gm air sejuk dari esbox(ku gantikan dgn susu segar)

Panaskan oven 1700C
Beat butter dan gula sampai gebu, lebih krg 5 minit.
Masukkan telur satu persatu dan beat hingga kembang.
Masukkan C - segala esen2 tu le dan beat sebati.
Then masukkan bhn B dan fold perlahan dan satu arah
Boleh diselang selikan dgn air sejuk.
Masuk loyang 8" atau 9" dan bakar le sampai masak abt 45-50 mins.

UTK TOPPING

susu pekat - x habis pun setin kecik...
serbuk koko - lbh krg 5@6 sudu besar
minyak sayur - setgh cwn@kurangkan skit

* letak dlm periuk....masak sekejap sambil kacau dgn whisk...tunggu sejuk baru curah ats kek.

3 件のコメント:

CatlinaFly さんのコメント...

kak are..pening kepala sy tengok kek coklat akak..bukan ape..pening sbb "high" tgk coklat yg pekat,creamy & kek yg gebus tuh!!!!!kek mu menggoda!huhuhu chocolate is contagioussss!!!!

are さんのコメント...

hahahaaaa...
k.are pun rasa pening tgk kek ni...tp sedap!!!
sskali jer buat kek ni...

zana @ ros hassan さんのコメント...

yeah...are dah kek tu yek...ish nak minta mahap ni...salah taip kat gula tu...patut nya 250gm ke 280gm. pi taip 120gm plak...tak tawar sgt ke are buat 180 gm??? kalau kurang sgt gula...nanti rasa koko jadi kurang naik. niway kalau are rasa sedap tara tu sedap le. akak guna resipi coklat kek nijuga utk tempahan cupcake coklat dan juga coklat moist.