2009年2月2日月曜日

Rojak India(Pasembo)


menu kemarin...baru 2kali jer ku buat rojak ni...mula2 buat thn lps lg...pastu x ingt dah sbb byk sgt koleksi resepi2 dlm file aku tu...bila tgk resepi yg mengancam kat mner2...ku terus print dan simpan dlm file elok2...time xde koja baru ku belek2 tgk mane2 yg berkenan nk buat...

bila fikir menu aper nk buat utk bday aniq baru ku belek2 file tu dan teliur pulak tgk resepi ni...bhn2 pun slalu jer ade kat umah ni...stok keledek byk gilerr duk dlm kotak..hihihihiii!!!

ni ku c&p dr mamaera fotopages...

Kuah Rojak

Bahan-bahan:

450 gm keledek - direbus empuk
2.5 liter air
3 camb minyak
2 biji bawang merah - dicincang halus
2 biji cili merah - ditumbuk/kisar
2 camt serbuk cili
3 camb gula
1/2 camb asam jawa + 2 camb air - ditapis
2-3 camb kacang tanah - digoreng & dikisar halus
Beberapa titik kicap hitam

Cara membuat:

1. Kisar keledek dengan air hingga halus.
2. Panaskan minyak, tumis bawang merah, cili merah dan serbuk cili hingga wangi.
3. Masukkan keledek kisar dan dikacau.
4. Bila mendidih, masukkan garam, gula dan air asam jawa.
5. Renihkan 2-3 minit kemudian bubuh kacang kisar dan kicap hitam. Bila mendidih, perlahankan api dan renihkan hingga agak pekat.

Bahan Sampingan:

8-10 keping tauhu, digoreng keemasan
450 g taugeh, dicelur 1 minit
300 g sengkuang, dihiris - kita tak de nie
2 biji timun, dihiris
4 biji kentang, direbus, dihiris & digoreng keperangan
4 biji telur, direbus,goreng & dihiris
ayam goreng
mee(ku curah dgn air panas sekejap/celur dulu)


Cucur Udang

Bahan:
udang(ku guna udang frozen jerk)
bawang merah
bawang putih(petua: lebihkan bawang merah dari putih dan ditumbuk)
tepung gandum
1 biji telur ayam
1 camt serbuk kunyit
1 camb majerin
cili boh - ikut kepedasan masing2
1/2 camt baking powder - untuk kegebuan cucur

Caranya:

Gaul semua bahan yg basah dulu untuk mensebatikan ramuan, jangan lupa garam
sekali. Akhir sekali bila dah sebati barulah masukkan tepung. Maaf le, tepung nie kena pandai agak2. Yg penting ramuan jangan tenggelam dek rasa tepung. Spoil le rase nanti. Dah masuk tepung tu barulah bancuh dgn air.Goreng di dalam minyak panas hingga keperangan. Hiris sebelum digunakan.

4 件のコメント:

zana @ ros hassan さんのコメント...

are, nak tanya...aritu bukan are ada buat tat nenas yg bercheese ke??? ke akak salah blog????

Big Mamma Bukhari さんのコメント...

hi.. rajinnya u masak2.... anyway.. tq singgah di blog t ye.. salam kenal are..

are さんのコメント...

heheehehe...xprnh lg laa k.zana kt buat tat nenas...k.zana silap org la tuu!!!!

are さんのコメント...

to T...
memasak ni dah jd perkara wajib la T...kl x masak nnti kebulur la org kat umah ni..hihihihii!!