2009年2月20日金曜日

Burger Malaysia


sambal bilis lbhn aku buat nasik lemak smlm....teringat dgn burger malaysia...xprnh buat pun sblm ni....mkn jer pernah!!!!!

aniq & en.hb kata sedap...x cukup la pulak dua beranak tu mkn,sbb sblm en.hb blk aku dah bedal dgn aniq & bby....hahahaha!!!!

ni dia resepinyer...kopipes resepi yani..tq yani roti ni lembut gilerrrrr!!!

Bahan-bahan ( 8 biji )

* *200g tepung gandum
* *140ml susu/ air
* *2 sudu besar butter/margerin
* *2 1/2 sudu besar gula halus
* *1/2 sudu kecil garam
* *2 sudu kecil dry yeast
* minyak untuk menggoreng
* - sambal ikan bilis
* - timun

Cara-cara

1. Masukkan ke dalam mangkuk bahan-bahan (*). Uli sehingga tak melekat kat tangan. Buat bulat besar. Biarkan kembang 2 kali ganda.
2. Lepas tu , tumbuk-tumbuh doh roti tadi untuk keluarkan angin. Kemudian bahagikan kepada 8 bahagian. Buat bentuk bulat.
3. Biarkan naik 2 kali ganda lagi. Kemudian goreng dalam minyak yang sederhana panas sehingga kekuningan.
4. Belah 2 roti yang dah masak tapi jangan sampai terputus. Isikan dengan sambal bilis dan juga timun yang dihiris nipis-nipis

0 件のコメント: