2009年2月3日火曜日

Kek Pisang English Style



penyakit b'jangkit dah singgah kat aku....gara2 tgk ramai yg buat kek ni aku pun mengidam la jugak!!!ahak..

xrugi m'cuba sbb kek ni mmg sedap... aku xder acuan pjg yg macam yatt dan hana guna tu..ku cuma ader acuan comel lote ni...sib baik la muat2 utk kek ni...tu pun ku lbhkan sedikit baking paper tu takut melimpah mcm gunung berapi pulak!!hahahaha....

c&p dr MyR...tq Yatt,

Bahan-bahan ( 5 org )

* 180 gm tepung
* 2 biji pisang ukuran besar (kalu kecil buat 3 biji)
* 70 gm butter
* 3 sudu gula putih
* 2 sudu light brown sugar
* 2 sudu kecil baking powder
* 1 sudu kecil soda bikarbonat
* 1 sudu kecil esen wanila
* 1 biji telur
* utk hiasan;
* pisang di potong seperti dlm gambar
* serbuk kayu manis
* gula pasir

Cara-cara

1.Pukul butter dan gula sehingga kembang , masukkan gula merah pukul lagi, kemudian masukkan telur dan pisang yang telah di lenyek, esen vanilla, blend lg. akhir sekali masukkan tepung , baking powder dan soda bikarbonat . Masukkan adunan tersebut di dalam bekas pembakar, susun kan pisang seperti gambar di atas dan taburkan serbuk kayu manis di atasnya. Bakar selama 45 minit. Setelah keluar cepat2 taburkan gula di atas kek, biarkan kek sejuk dan baru di potong.

2 件のコメント:

KV さんのコメント...

wah, kek pisang pun ada english style yer. Kagum2.
Best la blo are, asyik masak je. Jeles tau. KIta ni ketuhar pun tadek. Dah la tak reti masak.

are さんのコメント...

hihihihi...xtau lar knp nama resepi ni mcm tu..
kv,kt pun jeles tau tgk kv g kbmall la,,tesco..psr mlm ..kt duk sini semua benda kena masak sendri..hukhukhuk!!!