2009年2月4日水曜日

Ikan Goreng Berempah


c&p dr MyR,tq hana...

Bahan-bahan ( 4 orang )

* 4 ekor ikan - apa2 ikan yang sesuai dgoreng(ku guna ikan aji)
* 5cm kunyit hidup
* 6 ulas bawang putih
* 1cm halia
* sebatang serai - dhiris *optional(ku guna sedikit jer..sbb syg serai ku tggl sebtg jer)
* garam

###ku tambah sedikit lengkuas...psssttt!!!hana,sorry yer ku ubahsuai resepi mu..sbb stok lengkuas belambak dlm freezer..hehehehe!!!

Cara-cara

1. Siang ikan cuci bersih. kelar bahagian badan tak putus.
2. Tumbuk kunyit hidup,bawang putih,halia,serai dan juga garam hingga agak2 lumat.
3. Gaulkan ngan ikan tadi. perap lebih kurang sejam atau lebih.
4. Goreng dengan minyak yang panas hingga garing tapi jgn smpi geseng@hangus!. angkat. lebihan rempah2 td jgn buang. toskan dan taburkan ke atas ikan.
5. Sedap makan ngan nasi putih panas.
6. SeLaMaT MenCubE!

0 件のコメント: