2009年2月9日月曜日

Laksam





resepi ni ku ambk dr majalah ALAF 21 yg ku beli last year...tp kali ni baru nk try resepi laksam ni....xpernah setia dgn 1 resepi...heheheehe!!!!

Bahan Laksam;

1 cawan tepung beras
1 cawan tepung ubi
2-3 cawan air
sedikit garam
*ku tambah sedikit minyak masak dlm bancuhan tepung...supaya x melekat di acuan.

Caranyer;

1. Bancuh bhn diatas hingga sebati.
2. Ambil satu senduk adunan dan masukkan ke dlm loyang bulat. Pastikan adunan x terlalu tebal. Kukus hingga masak.
3. Keluarkan dari loyang dan digulung. Ulangi proses ini hingga adunan habis. Ketepikan.
* gulung tika sejuk

Bahan Kuah;

**ku telah ubahsuai ikut caraku...

300 gm isi ikan(blend +air)
150 ml santan pekat(tambah air jika perlu)
4 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
sedikit halia
lada hitam(yg biji2 @serbuk)kl yg biji2 blend skali dgn bwg
gula/garam

Caranyer;

1. Masak bahan di atas hingga mendidih. Tutup api.

Bahan Sampingan

*tauge
*kacang panjang
*kobis
*cili
*belacan

0 件のコメント: