2009年2月24日火曜日

TALAM KELADI


wlp p'mukaannyer m'gerutu tp sedap!!!....kena buat lg biar licin bahagian atas tu..
resepi NisaMBP...tq tuan resepi!

C&P dr myresepi;

Bahan-bahan ( satu famili )

* (utk lapis bawah)
* 300 ml santan dari 150 gm kelapa parut (buang kulit)(ku guna santan tin jerr..)
* Garam secukup rasa
* 65 gm tepung beras
* 1 tsp tepung gandum biasa
* 100 gm keladi (yam), potong dadu & kukus separuh masak & lenyek2kan sedikit
* 55 gm gula pasir
* (utk lapisan atas)
* 100 ml santan dari 100 gm kelapa parut (buang kulit)
* Garam secukup rasa
* 80 gm gula pasir
* 2 tbsp tepung beras
* 20 gm tepung jagung
* 1 biji telor, dipukul sedikit
* Sedikit pewarna unggu (purple or violet)

Cara-cara

1. Campurkan semua adunan untuk lapisan bawah.
2. Panaskan kukusan pada api sederhana hingga air mendidih lalu letak loyang berukuran 8" bulat ber-griskan sedikit minyak.
3. Tuang adunan untuk lapisan bawah pada loyang tadi & kukus selama 10-15 min
4. (lapisan atas): Di mangkuk lain, campurkan santan, garam & gula hingga sebati.
5. Masukkan tepung beras & bahan2 lainnya. Gaul hingga sebati & tidak berbentil2; tapiskan.
6. Tuang adunan ini keatas lapisan bawah.
7. Tutup semula kukusan tadi & kukus lagi selama 10-15 min atau hingga masak.
8. Alihkan untuk disejukkan & potong.
9. Gunakan pisau plastik & sapu sedikit minyak untuk memotong supaya tidak melekat.

0 件のコメント: