guna telur ayam jerk...mner la ku nk cari telur itik kat jepong nih.hehehe!!! resepi sama dgn ku buat dgn Noreen...ku c&P jer la kat MyR
Bahan-bahan ( 2 orang )
* 5 biji telur itik
(ku buat 3 bijik jer) * 450ml santan pekat
* 1-2 keping asam keping
* Garam dan gula secukup rasa
* * 5 ulas bawang merah
* * 1cm kunyit hidup
* * 1 batang serai
* *1 biji cili merah
(ku letak 5biji cili merah/hijau) * * 1 biji cili hijau
* Kalau ada belimbing buluh pun boleh letakkan juga
Cara-cara
1. Blend semua bahan2 bertanda (*)
2. Masukkan santan, asam keping, bahan2 kisar, garam dan gula dalam periuk
3. Jerangkan di atas api yang perlahan sambil dikacau sentiasa supaya tidak pecah minyak
4. Bila santan hampir2 mengelegak pecahkan telur sebiji2 sambil dikacau perlahan2
5. Jangan masak terlalu lama nanti telur jadi keras tak berapa sedap
6. Sedia dihidangkan
0 件のコメント:
コメントを投稿