ari2 mkn pizza pun takper...mengalahkan Mat Salleh!!hihihi....kali ni ku ambk resepi yani...dia buat mini pizza utk 10biji tp aku buat pizza besar dpt 2 biji...smlm sebiji pastu sambung pulak pg td sebijik!!!!hohohohoo....puashati.
resepi ku c&p dr MyR
Bahan-bahan ( 10 biji )
* 200ml air
* 300g tepung roti
* 14g gula
* 3.5g garam
* 16g shortening
* 3g dry yeast
* 6g susu tepung
* Topping:
* - pizza cheese
* - mini tomato
* - sosej
* - asparagus
* - sos tomato / sos pizza
* - telur untuk sapu pada roti
Cara-cara
1. Masukkan bahan-bahan untuk buat doh roti ke dalam breadmaker. Setting untuk doh. Lepas tu ON kan.
2. Bila dah siap, tumbuk untuk keluarkan angin. kemudian bahagikan kepada 10 bahagian. Buat bentu bulat. Rehatkan selama 10 minit
3. Ambik sebiji doh. Canaikan biar diameter lebih kurang 10cm. Lipat ke atas dan ke dalam bahagian tepi seperti gambar disebelah. Buat sehingga abih. Biarkan naik 2 kali ganda
4. Sapukan kesemua roti dengan telur. Lepas tu letaklah topping di bahagian tengah/ lubang. Topping ni boleh buat apa saja ikut selera masing-masing.
5. Bakar selama 12 minit pada suhu 180C. Bila dah masak, biarkan dalam 5-10 minit untuk nampak warna lebih perang.
2 件のコメント:
bestnya.. nak buat tak pandai.. nak g makan kedai masa ni tgh memboikotlah puelark.. hehee..jamu mata kat sini ajelah ha.. buleh ek gitu? hehe..
T...
senang jer tu buat pizza...cube laaa mesti bestnyer!!!!
コメントを投稿