2009年1月1日木曜日

Pizza Gebu


dr dapor CMG...name pun pizza gebu tentunya resepi dr Mat Gebu...pizza ni mmg lembut gilerrr!!!!!resepi doh ku buat sebijk CMG punyer tp utk sosnyer ku buat sytle yg biasa ku buat sblm nih...

BAHAN DOH :-)
500 g tepung roti
250 ml air suam
10 g yis segera
1 camca besar gula halus
1 camca teh garam halus
4 camca besar mentega
1 camca teh bread softerner}
1 camca teh bread improver} kedua2 bhn ni ku xder...

CARA MEMBUATNYA :-)

1. UNTUK DOH :- Bancuh yis dengan gula dan 1/2 bahagian air suam, kacau rata dan tunggu berbuih. Sementara itu, gaul garam, bread improver/softerner dengan tepung hingga rata, lambakkan atas meja bersih dan buat lubang dibahagian tengah tepung, tuang bancuhan yis dan baki air suam sedikit demi sedikit sambil menggaul tepung hingga menjadi doh. Uli hingga lembut. Masukkan mentega dan uli hingga doh licin dan kenyal (kena uli lama sikit). Bulat2kan doh dan alih ke dalam bekas, tutup dengan kitchen towel yang besih dan biarkan 1 jam hingga naik sekali ganda. KAEDAH LAIN :- Masukkan semua bahan untuk doh ke dalam bread maker, pilih setting untuk doh dan tekan on, tunggu hingga siap.
2. UNTUK PIZZA :- Panaskan oven pada suhu 200C, lenser dulang pizza dengan sedikit mentega, bagi 2 doh, ambil satu bahagian, bulat2kan dan canai, alih doh ke dalam dulang tadi dan tekan supaya rata dan bulat. Masukkan ke dalam oven dan bakar kosong selama 5 minit. Keluarkan dan sapu dengan sos tomato dan tabur bahan2 inti ikut suka dan akhir sekali tabur parutan keju mozarella dan lada hitam. Bakar kembali selama 20 - 25 minit hingga keju cair dan roti pizza kelihatan kekuningan. Boleh dihidangkan.....


UNTUK SOS;

1/2 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
1/2 cwn isi ayam(cincang)
2 btg sosej
1/2 cwn tomato tin
1/2 cwn sos tomato
capsicum merah dan kuning
sedikit olive oil
cheese

CARANYER;

1. Panaskan olive oil...masukkan 2jenis bwg tu...goreng sampai layu...
2. Masukkan isi ayam...agak2 dah masak baru masuk tomato...
3. Masak sampai pekat...
4. Sapu sos dulu kat pizza...baru letak sosej dan cheese.

0 件のコメント: