2009年1月15日木曜日

Murtabak


utk buat kulit murtabak ku guna resepi roti canai dr Jo...ku uli guna bm jer,senang kerja dan cepat....sambil tu ku buat inti murtabak...juga dr resepi Jo..
tq Jo...murtabak ku m'jd laaa..tp ku just tarik2 jer tepung tu...tu pun dgn bantuan en.hubby!!!!!

bahan;

* 550 gm tepung gandum
* *250 gm air
* *1 egg-50gm
* *3 Tbsp susu pekat manis-60gm
* *1 tsp garam-6gm
* *1 tsp butter/margerin-15gm
* 1-2 Tbsp tepung gandum-untuk di tambah kalau terlebih lembik semasa menguli

Cara-cara

1. masukkan bahan * kedalam bekas, kacau hingga sebati
2. masukkan bancuhan air tadi kedalam tepung.
3. uli hingga jadi doh
4. rehatkan doh selama 10min
5. uli lagi selama 5min
6. **ulang step 4&5 sebanyak 3 kali.** Noticed-lepas kali ke 3 process uli&rehat, doh bertambah kenyal n tak melekat. so jgn risau kalau 1st process terasa doh melekat di tangan. kalau ranya lembik lg selepas 2nd time uli&rehat, tambah sedikit tepung(1 tbsp)
7. advisable uli guna tangan-tp nak pakai bread machine pun boleh. Utk bread machine. follow step 1,2,3 diatas. masukkan dlm machine: program basic bread..biarkan process selama 1hr 15min. selalunya doh lembik skit sebab temp bread maker. masa machine pause, kluarkan doh, uli kekejap dengan sedikit tepung. dan masukkan balik dlm machine.
8. bentuk bulat2. produce 12-16 biji depending on the size.perap selama 3jam atau lebih Dan boleh di kibar atau di tarik2.
9. *nb:jika tak habis kebar, bole simpan dalam fridge up to 2 day
10. *tips: terlebih uli, dought akan kenyal, dan susah nak kebar. bila masak roti akan kenyal. that's why process uli , rest, di ulang 3 kali.
11. *NB: refer to komen from skyblue&yani:I dah update jumlah air to 250gm. nak clarify ,Dough roti canai ni memang keras berbanding dengan dought roti bun biasa. tetapi, jangan risau, selepas diperap , dough akan lembut. coz kalau terlalu lembik, nanti bila nak kibar, akan koyak. kalau tak tau kibar, bole la tarik, nipis2...
12. lupa nak cakap. masa lepas dibulat2kan, hendakklah disapu dengan magerin, then baru simpan..and masa nak kibar pulak, hendaklah di penyek2 dulu sebesar tapak tangan, and restkan selama 10 min, bole buat byk2, then barulah di penyek besar2 utk proses kibar.


utk inti murtabak;

* INTI MURTABAK:
* 300g mince meat
* 2 bawang besar-potong dadu
* 3 bawang putih-potong dadu
* 4 sb rempah kari
* garam+perasa secukupnya
* **1 bawang-potong nipis2
* **6 biji telur-atau secukupnya
* KUAH BAWANG:
* *1 bawang besar (atau bawang merah)-potong nipis2
* *cuka, gula,garam,air, color merah- secukupnya
* campurkan semua bahan diatas *. dan rasa.

Cara-cara

1. Inti murtabak:
2. tumis bawang, bawang putih, masukkan mince meat, rempah kari. masukkan perasa. masak hingga kering.
3. bila daging sudah suam, campurkan bahan **. kacau hingga sebati.
4. kibarkan doh roti, atau tarik nipis2. masukkan sedikit inti, lipat
5. goreng dgn api perlahan hingga masak.

0 件のコメント: