2009年1月30日金曜日

Bubur Jagung


resepi c&p kat MyR;
Tq jun...
Bahan-bahan ( 3-4 orang )

* 4 tongkol/batang jagung manis-diambil isinya(guna jagung frozen jerk)
* 5-6 sudu besar gula (ikut manis)
* 1 mangkuk kecil santan pekat
* 1- 1 1/2 mangkuk kecil air
* 2 helai daun pandan disimpul
* 1/4sudu teh garam (optional)
* segenggam sagu dibilas dan toskan(optional)

#### ku tambah gula melaka skit...

Cara-cara

1. Isi jagung dibersihkan dan direbus dengan air lebih kurang 8-10 min. (jagung ni cepat masak)
2. Kemudian masukkan gula, santan, daun pandan, garam dan sagu. Biar mendidih dan masak.
3. fyi:- bubur ni berwarna putih. bagi mereka yg suka warna bolehlah menggunakan sagu yg berwarna yg terdapat di supermarket. Nampak menarik sikit, hehe..

0 件のコメント: