2009年1月10日土曜日

Lompat tikam



resepi ni x ingt ambk kat mner...sbb ku main salin jer dlm buku antik ku ini...

Bahan lapisan hijau A;

1 cawan tepung beras
3 cawan santan cair
1/2 cawan air daun pandan
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil air kapur


Bahan lapisan putih B;

1/2 cawan tepung beras
4 3/4 cawan santan
1/4 sudu kecil garam


Bahan kuah C;

1-2 keping gula melaka
2 cawan air
2 helai daun pandan - disimpul


Cara nak buat bahan A;

1. Gaul rata semua bhn A dlm mangkuk dan tapis.
2. kemudian masukkan adunan ini ke dlm periuk dan kacau ats api yg sedrhana.
3. kacau hingga mendidih m'gunakan whisk.
4. apbl adunan menjadi pekat dan b'kilat masukkan ke dlm bekas dan sejukkan dlm peti sejuk.

Cara nak buat bahan B;

1. gaul rata semua bhn B dlm mangkuk dan tapis.
2. kemudian tuang adunan dlm periuk dan kacau ats api sderhana.
3. kacau hingga m'didih m'gunakan whisk lbh krg 15minit.
4. kalu nak lembik lg dr gambar kacau 10minit jer.
5. apb adunan m'jd pekat dan b'kilat dan b'kilat masukkan ke dlm bekas dan sejukkan dlm peti sejuk.

Cara membuat bhn C;

1. Masak gula melaka dgn air hingga hancur dan m'didih b'sama daun pandan.
2. Tapis dan sejukkan dlm peti sejuk.

0 件のコメント: