resepi ni ku ambk dr Mat Gebu...resepi asal KEK CHIFFON KELADI..sbb xder pes keladi ku tukar jer dgn matcya..tpwarna dia x brp menarik..sblm masuk oven tu ku tgk ok jer kaler hijau nyer...tp bila masak x nmpk lah pula hijaunyer...nmpk kedekut pulak nak guna serbuk matcya tuu..lain kali kena tambah lg sukatannyer..
Bahan-bahan ( Acuan Chiffon Berukuran 26cm )
* Bahan A:-
* 6 kuning telur (gred A)
* 150 g gula halus
* 100 ml pati santan (guna santan kotak)
* 100 ml minyak jagung/masak
* 70 ml air
* 225 g tepung gandum*
* 1 1/2 camca teh baking powder*(*diayak bersama)
* 1 camca teh perisa keladi
* 1/2 camca teh pewarna ungu
* Secubit garam
* Bahan B:-
* 6 putih telur (gred A)
* 135 g gula halus
* 1/2 camca teh cream of tartar
Cara-cara
1.Dalam satu bekas, satukan semua bahan A dan kacau dgn wisk hingga semua sebati dan larut. Ketepikan sebentar.
2.Masukkan putih telur ke dalam mixing bowl, masukkan cream of tartar dan putar pada kelajuan tinggi. Masukkan gula sedikit demi sedikit sambil terus memukul hingga kembang dan kental.
3.Gaulkan putih telur tadi ke dalam no.1 dgn kaedah "kaup balik" hingga sebati.
4.Tuang dalam acuan chiffon dan ratakan. Tak payah disapu apa2 pada acuan. Biar macam tu saja. Hentak 2 - 3 kali utk membuangkan ruang2 udara dalam adunan kek tadi.
5.Bakar dalam oven pada suhu 175C, selama 30 - 35 minit. Bila kek masak, keluarkan dari oven dan terus terbalikkan acuan tadi atas dulang dan biarkan sejuk dalam acuan dalam berkeadaan terbalik.
6.Bila kek betul2 sejuk, sisip tepi acuan dgn pisau kecil, tanggalkan acuan dan sisip juga bahagian dasar acuan dan boleh alihkan kek ke pinggan. Potong dan hidangkan.
0 件のコメント:
コメントを投稿