2009年1月31日土曜日

Nasi Minyak Hujan Panas


resepi Makyong....dah byk kali buat ikut resepi ni,mmg sedap!
resepi ku c&p dr MyR;

Bahan-bahan ( 5 orang )

* 4 cawan beras basmati
* 5 cawan air
* 2 kiub ayam
* 2 helai daun pandan
* pewarna merah, kuning dan hijau
* [bahan tumis]
* 1/2 inci halia
* 2 ulas bawang putih
* 1/2 biji bawang besar
* 2 sudu besar minyak masak
* 1 sudu besar minyak sapi
* 1 batang kulit kayu manis
* 2 kuntum bunga lawang
* 3 kuntum bunga cengkih
* 3 biji buah pelaga
* [bahan hias]
* bawang goreng
* kismis

Cara-cara

1. Cuci beras dan rendam selama 10 minit. Toskan.
2. Hiris nipis-nipis halia dan mayang semua jenis bawang
3. Panaskan minyak dan tumiskan semua bahan tumis sehingga bau wangi
4. Masukkan beras dan gaul rata.
5. Masukkan air, kiub ayam dan daun pandan.
6. Masaklah nasi sehingga masak
7. Bila nasi kering, letakkan 1-2 titik untuk setiap pewarna kuning, merah dan hijau ditempat yang berasingan. Bila dah masak, gembur-gemburkan nasi tu.
8. Hiaslah dengan bawang goreng, gajus atau kismis jika suka

2 件のコメント:

zana @ ros hassan さんのコメント...

cantiknya nasi minyak ujan panas tu. menyelerakan. akak tak terer masak nasi myk selalu tak jadi cam org buat...

jom pi umah baru http://zanazman.blogspot.com

are さんのコメント...

knp x jd k.zana???kl time nk letak warna2 tu...kt buat lubang2 dulu dgn hujung sudu..pastu bila masak baru kacau2 guna c.stik!!!