2008年12月31日水曜日

Ayam Golek Masak Lemak Cili Padi


resepi dr k.pah mz...

Bahan-bahan ( 6 orang )

* 1 ekor ayam sederhana
* 2 batang serai (diketuk)
* 1 helai daun kunyit (dipintal)
* 10-15 biji cili padi @ cabai burung(klu nk pedas bleh tambah cili, klu taknak pedas kurangkan cili)
* 1 inci halia
* 1 inci kunyit @1 sudu besar serbuk kunyit
* 5 ulas bawang merah
* 1 biji bawang besar
* 1 mangkuk santan pekat
* Garam & gula secukup rasa
* Sedikit kiub pati ayam

Cara-cara

1. Bersihkan ayam, kemudian belah sedikit bahagian dada ayam supaya cepat masak & ayam tidak mentah di bahagian dalamnya.
2. Kisar cili, halia, kunyit, bwg merah & bwg besar.
3. Masukkan santan pekat ke dalam kuali yg agak2 muat utk seekor ayam supaya senang nak mengoleknya nanti.
4. Masukkan bahan2 yg telah dikisar tadi, serai & daun kunyit.
5. Masukkan ayam & bahan2 perasa.
6. Bila memasak hendaklah api yg paling kecil sekali & jgn biarkan santan mendidih (pecah minyak). Sama seperti kita buat rendang.
7. Balik2kan ayam supaya masak sekata & tidak hangus bahagian bawahnya.
8. Tunggu hingga ayam betul2 empuk & kuahnya agak pekat.

0 件のコメント: