2009年1月15日木曜日

Ayam Masak Madu


lauk ni sgt sesuai mkn dgn nasi beriani...ku c&p dr MyR...tq sya kongsi resepi ni!!!
wlp bhn2nyer simple tp lauk ni mmg sedap...

Bahan-bahan ( 2-4 )

* 1/2 ekor ayam
* garam
* kunyit
* 1 sudu rempah kari ayam
* 3 ulas bawang putih
* 1 inch halia
* bawang besar
* cili kering
* madu
* gula merah
* sos/tomato puree
* air

Cara-cara

1. Potong ayam mengikut keselesaan. Perapkan bersama bawang putih dan halia yang sudah ditumbuk, serta garam, kunyit dan rempah kari.
2. Ketuk2 ayam untuk asing dari rempah perapan. Simpan bhn perapan untuk kuah. Goreng ayam hingga masak, ketepikan.
3. Panaskan minyak, goreng bawang besar hingga layu. Masukkan lebihan rempah perapan tadi dan cili kering. Tumis hingga terbit minyak.
4. Masukkan tomato puree, madu, gula merah & air. Kacau.
5. Jika hendak ayam lembut, masukkan semasa masih banyak kuah . Jika hendak garing, tunggu kuah pekat baru masukkan ayam.
6. Siap untuk dihidang. Boleh taburkan bwg goreng atau daun sup.

0 件のコメント: