2009年1月3日土曜日

Sotong Masak Kunyit



resepi yummiez(Myresepi)...
kl beli sotong aku mcm xreti nak masak aper selain dr sambal tumis utk nasik lemak...tp kali ni ubah selera skit bila tgk resepi ni simple jer...ku try la buat. Kebetulan ader capsicum merah dan kuning...bleh la campak dlm tu.

ni resepi nyer;

Bahan-bahan ( 4 orang makan )

* 4-5 ekor sotong - bersihkan dan dipotong
* 1 sudu kecil serbuk kunyit
* garam secukupnya
* serbuk lada secukupnya
* 2 ulas bawang putih - dihiris
* 1/2 biji bawang besar - dipotong bulat2
* hirisan cili merah secukupnya
* minyak utk menumis

Cara-cara

1. Sotong tadi digaulkan dengan serbuk kunyit, garam dan serbuk lada. Kalau boleh jangan bagi sotong berair sangat. Ketepikan.
2. Panaskan minyak di dalam kuali. Bila dah panas, tumis bawang putih sampai naik bau.
3. Masukkan sotong dan kacau sebentar. Kalau rasa nak tambah kuah, masukkan sedikit air. Tapi air dari sotong tu akan keluar jugak so agak2 byk mane nak tambah air.
4. Masukkan bawang besar and hirisan cili merah. Tambah kan garam jika perlu. Tak perlu masak lama sgt, nnt sotong jadi keras.
5. Siap dan hidangkan.

0 件のコメント: