2009年1月9日金曜日

Roti Pita


ku kopipes dr Myresepi...tq erna,dah byk kali buat roti ni guna resepi erna!!!

Bahan-bahan ( 8 biji )

* 200g tepung roti
* 50g tepung gandum
* 150g air
* 5g gula
* 5g garam
* 15g olive oil/minyak masak
* 2.5g dry yeast

Cara-cara

1. Masukkan semua bahan-bahan ke dalam bread maker. On kan.. tunggu siap.
2. Keluarkan dari breadmaker. Tumbuk-tumbuk untuk keluarkan angin. Bahagikan adunan kepada 8. Buat bentuk bulat. Rehatkan selama 10 minit.
3. Letakkan sedikit tepung di atas papan pencanai. Ambik satu adunan tadi. Canaikan biar jadi leper.. saiznya lebih kurang 13cm.
4. Bila nampak dah naik sikit. Boleh bakar dalam oven pada suhu 230 degree selama 4 minit
5. *** Kalau uli dengan tangan. Guna air suam atau 40C. Adunan ni lembik sket.. jangan tambah tepung. Bila dah siap uli.. penaikkan sehingga 2 kali ganda. Lepas tu bolehlah ikut cara no.2 dan seterusnya.


Bahan utk isian dlm poket;

ku marinate ayam boneless dgn jintan manis,b.pepper,ketumbar...gula/garam..segala jenis rempah tu ku blend kering...bakar guna non stik pan...bila ayam tu masak potong dadu.....gaul dgn timun,mayo,sos cili,sos tomato dan sos pasta....sgl jenis sos ku main tuang jer!!!!!janji sedap...hihihihi..

0 件のコメント: