2008年12月12日金曜日

Puteri Ayu



acuan kueh ni aku peram dah lamaaaaa sgt,baru 2kali guna.....aku beli time blk m'sia thn lps....murah sgt. Beli kat kedai jual brg2 plastik,kat SALAMKU(saper duk kb tahu la tpt ni)

aku kopipes dr myresepi jer nih tq tuan resepi...kongsi resepi ni....aku buat separuh adunan jer...

Bahan-bahan ( 40 biji (bergantung pada saiz acuan) )

* 5 biji telur (saiz kecil)
* 250gm tepung gandum
* 300gm gula
* 2 camca teh ovallate
* 1 camca teh baking powder
* 250ml santan
* Pewarna hijau
* 2 camca teh paste pandan
* Kelapa putih secukupnya (digaul dengan sedikit garam dan tepung ubi)

Cara-cara

1. Panaskan kukusan.
2. Pukul telur, gula dan ovallatte hingga kembang dan gebu.
3. Masukkan santan, tepung gandum, baking powder, paste pandan dan pewarna. Kacau lagi hingga sebati.
4. Sapu sedikit minyak pada acuan. Masukkan kelapa di bahagian bawah acuan dan mampatkan.
5. Masukkan adunan dan kukus selama lebih kurang 5 minit.
6. Setelah dikeluarkan dari kukusan, tunggu hingga sejuk sikit supaya senang dikeluarkan dari acuan.

0 件のコメント: