2008年12月25日木曜日

Pulut Kuning


timakasih utk umi-e dgn resepi pulut kuning ni...ku buat telur dadar dan dhiris nipis...mkn dgn rendang ayam...yg ku ambk resepi dr paket rempah rendang adabi..rempah ni terbang jauh dr m'sia...timakasih utk kakakku yg hantar segala jenis rempah utk aku..

ku c&p dr myresepi...

Bahan-bahan ( 4-6 orang )

* 4 cawan beras pulut
* 1 tin santan (400ml) - jgn campur air
* 1 sudu teh kunyit serbuk
* garan secukup rasa

Cara-cara

1. Rendam pulut bersama serbuk kunyit lebih kurang 1-2 jam atau sehingga pulut bertukar warna kuning
2. Cuci dan toskan pulut dan kukus hingga 1/2 masak
3. Setelah 1/2 masak keluarkan dari kukusan dan masukkan dlm bekas. Kemudian tuangkan santan yang dicampurkan secukup garam ke dalam pulut tadi dan gaul hingga rata
4. Masukkan semula ke dalam kukusan dan kukus hingga masak

0 件のコメント: