2008年12月17日水曜日

Sambal Bilis Kering



buat smlm mkn dgn sup ayam...simple tp aku & en.hubby suka sgt...

bhn2;

secawan ikan bilis
8 ulas bwg merah}
3 ulas bwg putih} dikisar
sedikit belacan}
1 sudu sos tomato
1 sudu kicap
garam,gula..
bwg besar
(aku tambah 2 buji kentang...kupas kulit,hiris nipis2 dan goreng)

caranye;

1. ikan bilis digoreng.
2. Tumis semua bhn kisar hingga pecah minyak...masukkan gula garam dll.
3. Sejukkan,kemudian barulah digaul ikan bilis & kentang..kl gaultime panas..ikan bilis tu xakan rangup.

simple kan...tak ingat dah aku jumpa kat mna resepi ni.

2 件のコメント:

zana @ ros hassan さんのコメント...

waduh seme dlm nihongo ni...sib bek dok ingat skit2 lagi tulisan hiragana/katakani ni...kih kih kih. sedap sambal bilis. akak suka

are さんのコメント...

hahahahahha...semua dlm nihonggo...tp tuan blog xreti pun!!!