2008年11月5日水曜日

kueh tiram


aku slalu tgk arwah ma buat kueh ni time aku kecik2 dulu...kami pggl kerepek k.terbang...ma mmg suka mkn kerepek nilps mkn nasik sambil2 minum teh...tp aku x ingt la resepi dia mcmana..pastu bila tgk ajer resepi ni kat myresepi aku pun tingin nak cuba..resepi ni sumbangan s shamen.

Bahan-bahan ( dapat banyak...boleh dapat satu tin besar kot! )

* 500gm tepung
* 1 biji telur
* 2 sudu margerin
* sedikit garam
* 160ml air
* **6 sudu tepung jagung**
* **6 sudu minyak**

Cara-cara

1. Satukan bahan bertanda ** sehingga menjadi smooth paste, ketepikan sementara.
2. Satukan semua bahan lain, sehingga menjadi doh yang licin dan senang diuli. (kalau lembik tambah tepung sikit..& kalau keras, tambah air)
3. Uli doh supaya jadi nipis. Off coz akan dapat size yang lebar. Kalau nak senang, bahagikan doh kepada beberapa 4 bulatan kecil baru dicanai. **note: kalau buat canai besar, kita akan dapat kuih yang besar & cepat habis kerja :D
4. Sapukan doh yang dah dicanai tadi dengan paste tepung jagung..sapu rata.
5. Gulung kemas, kemudian potong kecil lebih kurang sebesar ibu jari. Amik ketul kecil tadi & canai leper.
6. Goreng hingga kekuningan & sira dengan gula halus. Simpan dalam bekas kedap udara.

0 件のコメント: