2008年11月12日水曜日

ikan masak sambal


ni lauk utk mlm ni...dah selamat aku & en.hubby makan...slalu jugak masak mcm ni tp x pernah pulak aku letak belacan...tp kali ni aku tiru dr myresepi tuanpunya ni letak belacan...aku letak pati belacan jer sbb tu jer yg ader kat umah ni. Pastu aku tambah lg cili api...x brp pedas sbb guna cili jepun..cili jepun ni kdg2 pedas,kdg2 tu hampehhh!!!!nampak jer merah..

Bahan-bahan ( 2 orang )

* 4 ekor ikan (ikan apa² pun boleh!)
* 4 biji bawang putih
* 2 biji bawang merah
* 1 biji bawang besar dipotong bulat
* 2 biji limau kasturi (air asam pun boleh)
* 1 cm belacan
* 8 sudu makan cili boh (cili kering yang diblend) bagi yang mau le

Cara-cara

1. Lumurkan ikan dengan garam and kunyit...perap selama 10 minit
2. Then...goreng ikan hingga garing
3. Bawang putih & merah dikisar
4. Panaskan minyak...tumis bawang yang telah dikisar bersama cili boh...belacan dan bawang besar...tunggu sehingga garing and bawang besar layu
5. Tunggu sehingga mendidih...masukkan gula...and chicken cube...kalau mau lebih masin boleh lah ditambah sedikit garam...then masukkan ikan tadi...gaul hingga sebati...masukkan perahan air limau...gaul sekali lagi... angkat dan hidangkan

0 件のコメント: