2008年11月21日金曜日

ayam merah masak madu


ni sebagaipelengkap nasik beryani...resepi cilok kat blog hana...tq hana kongsi resepi..mmg kena mkn dgn nasik beryani.

Bahan-Bahan:
-Ayam 500gm (perap dgn garam & kunyit)
-3 sudu besar cili kisar
-6 ulas bawang merah - dikisar
-2 ulas bawang putih - dikisar
-2 sudu besar sos cili
-3 sudu besar madu
-1 sudu kecil serbuk lada hitam-ni hana tk buh
-2 biji lada besar - potong serong
-Air
- hana tmbh halia n serai ketuk serta bwg hiris.

Cara-caranya:
1. Ayam digoreng dulu, kemudian alihkan.
2. Tumiskan bawang merah, bawang putih dan cili kisar, tumis hingga garing.
3. Kemudian masukkan sos cili dan madu.
4. Masukkan sedikit air, tunggu hingga mendidih.
5. Masukkan ayam yg telah digoreng tadi bersama-sama lada besar dan lada hitam.
6. Sedia untuk dihidang dan hias bersama daun bawang dan daun sup.

0 件のコメント: