2008年11月5日水曜日

asam pedas ikan dan nenas


resepi dr cmg...

Bahan-bahan ( 3 hingga 4 org )

* 3 - 4 ekor ikan kembong, kalau dpt yg segar, dibersihkan.
* 1 cawan cili kisar
* 3 ulas bawang putih*
* 6 biji bawang merah kecil*
* 1/2 cm halia *
* 1 keping hirisan lengkuas*
* 3 biji buah keras*
* Belacan sebesar ibu jari (boleh juga diganti dgn kiub ikan bilis pada mereka yg alergi pada belacan)*
* 1/2 inci kunyit hidup*
* 1/2 camca teh garam kasar*(*dimasukkan ke dalam lesung batu dan tumbuk hingga betul2 lumat)
* 2 kuntum bunga kantan, dibelah 2
* 1 biji nanas sederhana besar, seelok2nya yg masak dan manis
* 1 camca besar asam jawa, dibancuh dgn 1 cawan air, ramas dan tapis jusnya
* Sedikit gula dan serbuk perasa (jika suka)
* Minyak untuk menumis

Cara-cara

1. Nanas dikupas kulitnya dan belah 4. Buang empulur dan potong menyerong setiap belahan. Ketepikan
2. Panaskan minyak dalam periuk (anggaran 1/2 cawan). Tumis bahan2 tumbuk hingga wangi. Masukkan cili kisar dan terus menumis hingga terbit minyak.
3. Masukkan nanas dan kacau goreng dalam rempah2 tadi sebentar. Tuangkan sedikit air (ini bergantung pada masing2). Biarkan mendidih dan masukkan ikan dan bunga kantan tadi.
4. Perlahankan api dan masukkan jus asam jawa dan biar mendidih. Rasa kuahnya. Jika kurang garam boleh lah ditambah dgn sedikit lagi garam. Masukkan sedikit gula dan serbuk perasa jika suka.
5. Biarkan mendidih 5 minit lagi dan boleh lah dimatikan api. Hidangkan bersama nasi panas dan ulam2 sampingan.

0 件のコメント: