2008年11月14日金曜日

daging masak lemak cili api





ambik dr fp mamafami...kt kopipes jer!!!

DAGING MASAK LEMAK CILI API (NEGRI SEMBILAN STYLE)
Sumber : Shy (Resipi.Net)

Bahan-Bahan :

½ kg daging batang pinang
2 batang serai
20 biji cili padi
3 biji ubi kentang
½ inci kunyit hidup

2 atau 1 cawan santan pekat
1 cawan santan cair
1 helai daun kunyit
sedikit garam
½ cawan air

Cara :

1. Blend cili api,kunyit hidup sehingga halus.
2. Kemudian masukkan bahan yang telah di blend, serai yg telah dititik(ditumbuk sedikit)kedalam periuk. Masukkan daging dan tambah sedikit air. Masak sehingga daging empuk.
3. Jika daging telah empuk masukkan santan cair dan air tadi. Kemudian mskkan ubi kentang dan daun kunyit.
4. Apabila ubi kentang telah empuk, mskkan santan pekat dan garam.Tutup api.

Cadangan Hidangan :

Jika hendak pedas dan lebih kick, tambah lebih cili api.
Ini adalah resepi original negeri sembilan. Kalau tak nk guna ubi kentang boleh guna belimbing buluh.
Boleh juga kalau nk guna dg salai, tetapi kena letak belimbing buluh baru power.

0 件のコメント: