2008年11月24日月曜日

Ayam Percik Berempah


resepi ni ambk dr majalah SAJI(sept.2008)

BAHAN PERAP;

1 ekor ayam dibelah 4
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil garam

BAHAN PERCIK;

2 cwn santan pekat
3 batang serai(dititik)
3 sudu besar ketumbar
1 1/2 jintan manis
1/2 sudu kecil jintan putih
6 ulas bwg merah (kisar)
1 1/2 cm halia (kisar)
1 cm kunyit hidup (kisar)
2 sudu besar cili(kisar)
1 keping asam gelugur
garam,gula
1 sudu besar kerisik
minyak masak secukupnya

CARA MENYEDIAKANNYA;

1. Bersihkan ayam gaul dgn garam dan kunyit. Panggang di dlm ketuhar hingga separuh masak.
2. Ketumbar,jintan putih,jintan manis disangai kemudian dikisar halus.
3. Panaskan minyak,tumis bahan yg dikisar bersama bawang hingga wangi,masukkan semua bhn kisar,kacau hingga naik minyak,tuang santan pekat,masukkan serai,kerisik dan asam gelugur,didih hingga pekat.
4. Perisakan dgn garam dan gula.
5. Keluarkan asam gelugur,tuang kuah percik ke atas ayam panggang,bakar lg hingga ayamnya masak dan kuah kering sedikit.

0 件のコメント: