2009年8月25日火曜日

RAMADHAN KETIGA





utk b'buka smlm buat hati+pedal ayam masak brempah,masak lemak putih sayur2,ikan goreng...tu jerk.

buat jugak cucur udang+kangkung cicah sambal kacang lbhn nasi impit...& goreng segala jenis chikuwa celup tepung....sedap sungguh!!!

ni resepi HATI MASAK REMPAH,resepi waheedeana...tq empunya resepi,sedappp!!!

Bahan-bahan ( 4-5 orang )

* Bahan2nya:-
* ½ kg hati ayam/lembu – dicuci dgn tepung gamdum tuk hilangkan hanyir dan digoreng terlebih dahulu bersama serbuk kunyit n sedikit garam
* ( * bahan kisar )
* *1 biji bawang besar
* *3 ulas bawang putih
* *1 inci halia
* * 1 sudu besar ketumbar
* * ½ sudu besar jintan manis
* 1 batang serai – diketuk
* 2 pelepah daun kari
* 1 sudu besar penuh rempah kari daging
* 2 sudu kecil serbuk lada/cili – nk pedas sendiri adjust yer
* 1 sudu besar kerisik
* Air secukupnya
* Garam, gula n bahan perisa secukup rasa
* Minyak untuk menumis

Cara-cara

1. Panaskan kuali, masukkan daun kari gaul sebentar dan masukkan bahan kisar, tumis sehingga wangi dan garing.
2. Masukkan serai, rempah kari dan serbuk lada/cili kacau sehingga sedikit kering.
3. Masukkan hati yg telah siap digoreng terlebih dahulu td dan kacau sebati dan masukkan kerisik dan jika terlalu kering masukkan air sedikit demi sedikit bergantung pd kehendak masing2.
4. Akhir sekali masukkan gula, garam dan bahan perisa secukup rasa. Siap!

2 件のコメント:

its me さんのコメント...

HAH SEMUA BAHASA JOPUN NI....MAIN BE;ASAH JERK LA NIH EKK..AKAKAK BANYAK NYER RESEPI KALAH ORG MESIA HAH...YUMMY SEGALA

are さんのコメント...

hehehe...mcm2 nk mkn,kena la buat sendrik!!