2009年8月23日日曜日

SERIMUKA DELIMA


SEMPAT BUAT KUEH NI UTK B'BUKA...

CILOK DR MyR,tq aziemas..tp utk bahagian ats tu ku guna kurosato@gula melaka+gula kastor...abaikan kaler kuning!!

Bahan-bahan ( 24 cm x 2inci )

* (A) 250 gm beras pulut - direndam 4 jam @ semalaman
* 150 ml santan pekat
* 150 ml air
* 1 sudu teh garam
* 5 gm sago warna merah - direndam & ditoskan
* (B) 150 gm gula kastor
* 50 gm tepung kastad
* 200 ml santan pekat
* 200 ml air
* 2 biji telur - size A : dipukul rata
* Sedikit esen vanilla
* Secubit garam
* Sedikit pewarna kuning
* **>> kalau xda sago merah, boleh gunakn sago biasa tp drendam dgn sedikit warna merah

Cara-cara

1. Toskan pulut yang direndam, masukkan dlm bekas
2. Masukkan garam - gaul rata
3. Tuangkan santan & air - gaul mesra..kukus 30 minit
4. Setelah pulut masak, masukkan sago merah..jgn gaul rata
5. Tekan pulut hingga mampat dlm loyang..ketepikan
6. Bahagian atas - satukan tepung kastad & gula kastor dlm periuk
7. Masukkan telur yg telah dipukul rata, garam, esen vanilla & pewarna kuning
8. Tuangkan santan & air - didihkan semua bhn td hingga pekat
9. Kemudian tuang dlm loyang berisi pulut td...kukus 30 minit
10. Dh pun siap..tp tunggu kuih benar2 sejuk br dipotong

2 件のコメント:

匿名 さんのコメント...

Serimuka tuh bestnye kak... ade pulak yg merah2 tue...

are さんのコメント...

akak mmg suker dgn serimuka...tp sedih la rupanyer xcun mcm tuan resepi buat..hukhukhuk!!!