2009年5月10日日曜日

AYAM PERCIK


menu las wik..

resepi ni c&p dr blog noreen uk...

Bahan-bahan:
2kg ayam - dipotong 4 atau ikut suka
3 cawan santan pekat - dari 1 biji kelapa
1/2 cawan air asam jawa
1 camt gula
1 camt halba
garam secukup rasa

Bahan2 kisar:
20 tangkai cili kering
4 ulas bawang putih
3cm halia
5 batang serai

cara:

* masukkan semua bahan termasuk ayam ke dalam kuali dan masak dengan api sederhana panas
* kacaukan semua bahan sehingga sebati
* masak sehingga ayam sederhana masak dan kuah tinggal sedikit
* keluarkan ayam dan letakkan ke atas baking tray
* bakar pada suhu 200C dan masak selama 20-30 min
* sentiasa terbalikkan ayam supaya kedua2 belah ayam masak dan garing sekata
* pastikan kuah sentiasa dikacau sehingga pekat
* setelah masak bolehlah dihidangkan dengan nasi atau salad

note: ayam boleh juga digantikan dengan ikan tetapi tidak perlu dimasak bersama2 dengan semua bahan. ikan hanya sekadar dibakar/panggang dan percikkan kuah ke atasnya

1 件のコメント:

zana @ ros hassan さんのコメント...

oishi so....sedapnya ayam bakar...