2009年5月22日金曜日

DAGING KANDAR


ku guna daging+tulang lembu...
glemer sungguh lauk ni sbb aku tgk ramai yg dh try....tu yg aku pun b'jangkit sama...timakasih k.asma...hbku suka laaaa lauk ni!!!

Bahan-bahan ( 6 orang )

* 1/2 kg daging
* 6 ulas bawang putih/1 inci halia(tumbuk/blend)
* 2 sudu besar kicap pekat maggi
* 2 sudu besar sos tomato
* 2 sudu besar sos cili
* 2 pkt serbuk kari daging babas(1 1/2 pun boleh)
* 1 labu bawang besar(dimayang)
* 1 ulas bawang putih (dimayang)
* KUlit kayu manis dan bunga lawang
* sedikit daun kari
* garam dan perasa

Cara-cara

1. daging dibersihkan hiris dan direbus(simpan air rebusan)
2. Tumiskan bawang besar,bawang putih,kulit kayu manis dan bunga lawang hingga naik bau.
3. Masukkan bawang putih dan halia yang ditumbuk halus dan juga daun kari.
4. Kemudian masukkan campuran rempah tadi(kicap pekat,sos dan serbuk kari).kacau sebati.
5. bila dah sebati kuah masukkan daging dan air rebusan daging.
6. Masukkan garam dan perasa.kacau lagi
7. Perasakan dan masak lah sehingga kuah menjadi pekat.
8. sesuai dimakan dengan nasi dan roti

0 件のコメント: