menu dinner smlm....xtahu nak masak aper dgn tulang...biasa buat sup jer..
senang sbb budak2 boleh mkn,xpedas...
kali ni ternmpk resepi ni kat MyR...teringin nak cuba sbb ramai yg kata sedap!!!ok jugak hasilnyer,en.hb pun suka...budak2 jer xsentuh sbb gerun tgk bila nmpk merah...diorg mesti kata pedas...padahal sup ni xpedas pun..ader rasa masam+manis.tq utk as75!!
Bahan-bahan ( 5-6 orang makan )
* 1kg tulang kambing @ tulang lembu
* 1 senduk cili kering/ cili boh
* *5 Biji Bawang besar
* *4 ulas bawang putih
* *1 inci halia
* 1/2 tin tomato pure (440gm)
* 1/2 botol sos tomato (435gm)
* 2 Biji telur- di kocok guna garfu pun ok
* 2 sdb tepung gandum
* 2 sup bunjut tulang Adabi
* Garam secukup rasa
* 3 sudu gula (kemanisan ikut suka)
* Sedikit minyak untuk menumis
* Bahan2 utk hiasan: Hirisan kobis, carrot, lada hijau & bawang goreng
Cara-cara
1. Tulang dicuci bersih dan direbus bersama 2 sup bunjut hingga empuk dan ketepikan
2. Tumiskan bahan2 yang dikisar,cili kering,setelah naik minyak masukkan tomato pure garam dan gula
3. Masukkan tulang yang telah direbus dan air rebusan tadi, biarkan mendidih
4. Masukkan bancuhan tepung gandum anggaran 1/2 cawan, kacau rata..
5. Masukkan sos tomato dan akhir sekali masukkan telur yang telah dikocok tadi..
6. Ketika menghidang bolehlah taburkan hirisan cili hijau, kobis, dan bawang goreng..
7. ::Selamat Mecuba::
0 件のコメント:
コメントを投稿