rujuk cara liza dr MyR...sira labu ni mmg femes kat negeri tumpah darahku...aku cam confuse skit,labu jepun dgn labu mesia xsama ker...sbb bila masak tu mmg xder air lansung..kl tgk yg liza buat tu mcm b'kuah skit kat bawah tu...ker labu jepun ni kering skit!!!musykil2,tp xkesah la sbb sedap jugak style kering tu sebijik mcm yg jual kat supa2 d jepun ni.
Bahan-bahan ( 3-4 orang makan )
* 1 biji buah labu sederhana besar
* 1 kerek manisan @ 1/2 ketul gula melaka
* 5 senduk kecil gula pasir
* 2-3 helai daun pandan
* kapur makan
* 2-3 sudu teh garam
Cara-cara
1. potong buah labu kepada ketulan-ketulan kecil...lumurkan dengan kapur makan...kemudian ketepikan selama sejam...ini untuk memastikan labu tidak hancur apabila dimasak nanti...
2. basuh labu bersih-bersih dan susunkan dalam periuk...masukkan manisan,gula pasir, garam dan daun pandan...ini gambar manisan (beli di Kelantan, sebungkus ada 10 kerek = RM10)...
3. renjiskan sedikit air...kemudian jerang labu atas api sederhana selama 30 minit dengan periuk dibiarkan sedikit tertutup...
4. agak-agak labu telah lembut,bolehlah diangkat...sedap dihidangkan sejuk :P
0 件のコメント:
コメントを投稿