2009年6月3日水曜日

KARI KEPALA IKAN


kali ni cilok dr Mesra.net(sumber;Majalah Jelita)

Bahan-Bahan:
Minyak untuk menumis
5 biji bawang merah, dihiris halus
3 ulas bawang putih, dihiris halus
1 camca teh halba campur(ku xder benda ni)
3 biji buah pelaga
2 cm kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
4 kuntum bunga cengkih
1 tangkai daun kari
4 camca besar serbuk rempah ikan, dibancuh bersama 4 camca besar air
2 ekor kepala ikan merah(ku guna ikan tenggiri)
3 cawan pati santan
Sedikit garam
½ cawan air asam jawa(ni pun xder..ganti dgn asam keping)
5 biji bendi
2 biji tomato, dibelah dua
3 biji cili merah dan hijau
Cara:
Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis bawang merah dan bawang putih hingga naik bau. Masukkan halba campur, buah pelaga, kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan daun kari. Masukkan serbuk rempah kari dan masak hingga kering. Masukkan kepala ikan, santan dan garam. Masak hingga mendidih. Masukkan air asam jawa, bendi, tomato, cili hijau. Kacau seketika, angkat dan hidangkan panas-panas.

2 件のコメント:

Noorma さんのコメント...

Lama dh tak masak kari kepala ikan ni,,hb dan pencen dr memancing...sedap kalo cicah ngan roti,yum..yum... lempeng pun sedap

are さんのコメント...

kena memancing kat pasar jer laa..hehehe!!