2009年4月16日木曜日

BUTTER CHEESE CAKE


resepi ambk dr blog noreen(uk)

Bahan-bahan:
170gm mentega
125gm philadelphia cream cheese
250gm gula kastor
5 biji kuning telur
210gm tepung serbaguna/gandum
1 1/2 camt baking powder
2 camt esen vanila
5 biji telur putih
1/8 camt cream of tartar

cara:

1. alaskan kertas kalis minyak tin empatsegi 20 atau 22cm dan griskan. ketepikan
2. ayakkan tepung dan baking powder. ketepikan
3. pukul mentega dan cream cheese sehingga kembang dan pucat warnanya
4. masukkan sedikit demi sedikit gula dan pukul lagi sehingga habis
5. bubuh sebiji demi sebiji kuning telur sambil dipukul lagi sehingga sebati
6. perlahankan speed mixer dan masukkan pula tepung
7. selepas itu masukkan esen vanila
8. di dalam mangkuk adunan yang lain pukulkan putih telur hingga berbuih
9. masukkan cream of tartar dan pukul lagi sehingga kental
10. bubuh 1/3 adunan ke dalam adunan cream cheese dan kaupbalikkan adunan sehingga sebati
11. ulangi sehingga habis
12. ratakan adunan ke dalam tin dan bakar pada suhu 170C selama 1 jam atau sehingga masak
13. keluarkan dan biarkan di atas redai selama 1omin sebelum dikeluarkan dari tin
14. pastikan kek betul2 sejuk barulah dipotong dan dihidangkan

2 件のコメント:

Juwita Jamaludin さんのコメント...

wah gebunya kek tu terliur tengok.. leh cuba nanti.. heheheh

are さんのコメント...

mmg gebusss kek ni..ala2 chiffon gtu..try la ita!!!