2009年4月6日月曜日

AYAM MERAH ALA KENDURI


resepi ambk dr dapur kak ina kl...
c&p jer ni;

Bahan:

*1 ekor ayam (dipotong dan dibersihkan.
*Gaul dengan sedikit garam dan serbuk kunyit dan goreng separuh masak dan ketepikan)
*2 atau 3 senduk cili kisar yang telah dicampur dengan bawang merah dan bawang putih.
*1/2 botol sos tomato Aminah Hasan (akak guna sos kimball)

Bahan untuk tumis:-

*3 ulas bawang putih (diketuk)
*2 ulas bawang merah (ditumbuk kasar)
*1 inci halia (diketuk)
*2 batang serai (diketuk)
*1 kulit kayu manis
*1 sudu kecil buah pelaga
*2 kuntum bunga lawang
*sedikit gula dan garam
*1 cawan air (untuk kuah)
*1 labu bawang besar (dihiris bulat)
*buah tomato/nenas (ikut suka)-akak letak buat tomato
*sedikit daun bawang untuk hiasan
*sedikit minyak untuk menumis

Cara Memasak:-

1.Panaskan kuali dengan lebihan minyak menggoreng ayam tadi, tumis bawang putih, bawang merah dan halia.
2.Bila dah wangi, masukkan cili mesin tadi dan kacau. Masukkan serai, kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga lawang. Kacau dan biarkan cili naik minyak dan garing.
3.Masukkan air dan kacau. Kalau suka kuah lebih oleh ditambah lagi air. Kacau sebentar.
4.Masukkan sos tomato tadi dan kacau hingga pekat.
5.Masukkan gula dan garam secukup rasa.
6.Bila dah pekat masukkan bawang besar yang dihiris dan ayam goreng tadi.
7.Masukkan tomato atau nenas (ikut suka).
8.Kacau hingga ayam sebati dengan kuah.
9.Biarkan sedikit pekat dan bolehlah dihidang dan ditabur dengan daun bawang di atasnya.

0 件のコメント: