2009年4月28日火曜日

AGAR-AGAR SANTAN


resepi dr noreen uk(my home cooking blog)

Bahan-bahan:
1 paket agar2 (20g) - direndam sehingga kembang
5 cawan air - untuk masak agar2
1 cawan gula merah / melaka - ikut pada kemanisan masing2
1/2 cawan gula pasir - ikut pada kemanisan masing2
1 cawan air - untuk masak air gula
1/2 tin santan pekat
2 biji telur
sedikit garam
1 helai daun pandan - disimpul

cara:

* masukkan gula pasir, gula merah dan 1 cawan air ke dalam periuk. masak sehingga gula hancur
* dalam periuk lain masakkan agar2 dengan 5 cawan air sehingga cair
* blend telur dan santan dan masukkan sedikit garam
* bila agar2 dah menggelegak, masukkan gula merah cair tadi dan kacau sebati
* masukkan bahan2 blend ke dalam agar2 yg telah dicampurkan dengan air gula. masukkan jugak daun pandan utk dapatkan bau
* kacau sentiasa supaya santan tidak berketul2
* bila adunan dah nak pekat, masukkan dalam loyang dan kacau ikut putaran jam ke atas selama 5 min. kacau jgn berhenti supaya akan dapat dua lapisan santan di bawah dan gula di atas seperti di dalam gambar

0 件のコメント: